Numele cotidianului: Transindex
Tematica: problematica steagului secuiesc
Titlul articolului: Május 25-én tartja kongresszusát az RMDSZ
Acces online: https://itthon.transindex.ro/?hir=32011

Május 25-én Csíkszeredában tartja soron következő kongresszusát az RMDSZ - jelentette be Kelemen Hunor Kolozsváron. A szövetség elnöke elmondta, az idei kongresszus nagyszabásúbb lesz, mint az eddigiek, hisz valamennyi RMDSZ-es polgármestert is meghívják, akik küldöttként lesznek jelen az eseményen, amelyre 800 meghívottat várnak.
„A kongresszuson módosítjuk az alapszabályzatot, politikai és stratégiai dokumentumokat fogadunk el. Ezek a határozatok szándékaink szerint a szövetség építéséhez járulnak majd hozzá, és erősíteni fogják a szervezetet" - fogalmazott a politikus.
Az RMDSZ elnöke a székelyzászló-ügy kapcsán elmondta: mesterségesen generált konfliktusról van szó, amely során valamennyi fél túldimenzionálta a kérdést. „A székely zászló használatát nem tiltja semmiféle törvény, azt eddig is használtuk, és ezután is használni fogjuk. A székely zászló kitűzésével nem sérülnek sem a román állam érdekei, sem a román állampolgárok partikuláris érdekei. Örvendek, hogy az ügy kapcsán csütörtökön egyeztetett a két külügyminiszter, a kérdésben a két ország kétharmados többséggel rendelkező kormányainak kell intézményes keretek közt párbeszédet folytatnia" - fogalmazott a politikus. Hozzátette: minden közösségnek, beleértve a nemzeti közösségeket is, vannak saját szimbólumai, amelyek használata nem ütközik az alaptörvénybe.
A régiósítás kapcsán Kelemen Hunor úgy nyilatkozott, a jelenlegi régiófelosztás kudarc, a fejlesztési-statisztikai régiók csak tovább növelték a régiók közti gazdasági különbségeket. „Ezért az RMDSZ február végén, március elején valamennyi helyi választott tisztségviselőjével konzultálni fog a kérdésben, ezt követően pedig bemutatja saját, 12-13 régió létrehozásáról szóló elképzeléseit" - mondta a szövetségi elnök.